For å holde en god Pecha Kucha-presentasjon trengs det forberedelser. Her kommer derfor 10 gode tips for å hjelpe deg på veien.
1 – Finn deg et lettfattelig tema
For å kunne holde tidsbruken nede er det behov for å velge et tema som ikke er så komplisert. Et veldig komplisert tema vil være umulig å holde innenfor tidsrammen.
2 – Begynn med å definere fokusområde
For å holde deg til temaet så er det viktig å definere hvilke deler av temaet du skal fokusere på. Slik gir du deg selv en god pekepinn på hvilken vei du ønsker å gå, og unngår for lange digresjoner. Dette er det ikke tid til ved bruk av Pecha Kucha.
3 – Ta med det andre vil høre
For en som fordyper seg i et tema, så kan hver eneste detalj virke interessant. For en tilfeldig lytter trenger derimot ikke dette være tilfelle. Mye fordi det under et slikt møte kan være foredrag om veldig mye forskjellig, som dagens næringsliv forklarer i saken du kan lese ved å følge linken. Derfor er det viktig å kunne definere hvilke deler av temaet som er genuint interessant for alle. Slik makter du også å kutte ned på tidsbruken.
4 – Sett opp lysbilder
For å få en oversikt over hvordan presentasjonen vil se ut, og hvordan den skal bevege seg fremover, så er det viktig å lage lysbildefremvisningen. Et utkast, tidlig i prosessen, vil hjelpe med å sette sammen det hele til et helhetlig produkt.
5 – Legg til bilder og illustrasjoner
For å kutte ned på tidsbruken er det essensielt å la figurer og bilder fortelle deler av historien. En lettfattelig graf vil kunne spare deg mye tid, istedenfor å fortelle dette med ord.
6 – Tren på foredraget
For å kunne holde følge med det strenge tidsskjema er det viktig at presentasjonen flyter. Derfor er det ekstremt viktig å øve, mye. Selv om du kan temaet godt fra før, så er det liten tid til å nøle. Derfor bør hele presentasjonen perfeksjoneres ned til minste detalj.
7 – Legg til eventuelle animasjoner
En animasjon kan virke både positivt og negativt. Den kan ta bort oppmerksomhet fra det du sier, og slik ødelegge, men den kan også underbygge hva du sier.
8 – Øve enda mer
Øv enda mer!
9 – Inkluder publikum
Et engasjert publikum gjør mye av helhetsopplevelsen. Derfor er det viktig å inkludere publikum.
10 – Fri flyt
Husk å kombinere den strikte planen med noe improvisasjon. Slik flyter alt så mye bedre!