Det å makte å fenge et publikum, er en kunst. Uansett om det gjelder en forestilling i den norske opera, konserter på Rockefeller eller presentasjoner i historietimen på barneskolen. Når det gjelder presentering av både faglig og ikke-faglig stoff, så er lysbilder en meget vanlig metode brukt for legge frem stoffet. En kanskje for deg ukjent måte å løse dette på, er Pecha Kucha. I denne artikkelen skal vi derfor forklare deg mer om hva, hvordan og hvorfor Pecha Kucha også kan være noe som passer for deg!
Japansk multimedia
Tilbake i 2003 ble Pecha Kucha utarbeidet av samtidskunstnerne Astrid Klein og Mark Dytham.
I utgangspunktet var opplegget ment å være en møteplass for talentfulle arkitekter og designere, hvor de kunne få utfolde seg. I gjennom årenes løp så har prosjektet utviklet seg mye, og man kan i dag legge frem nærmest hva man vil på en av de mange Pecha Kucha-arrangementene som er å finne rundt om i verden.
Pecha Kucha baserer seg på at hver deltager på arrangementet får totalt 6 minutter og 40 sekunder på å legge frem 20 bilder om hva enn de ønsker å prate om. Dette betyr da at taleren får kun 20 sekunder til å snakke om hvert bilde som legges frem, og slik tvinges til å forklare seg presist og kortfattet om hvert tema.
Som nevnt over har prosjektet utviklet seg til å inneholde presentasjoner om alt som er å finne av temaer. Pecha Kucha er likevel fortsatt mest brukt til å dele folks kreative idéer og prosjekter. Derfor benyttes det mye i kunstverdenen. I de siste årene har derimot også presentasjonsmetoden blitt benyttet mer i den tradisjonelle forskningen, for å legge frem ellers traurig informasjon på en mer givende og engasjerende måte.
Pecha Kucha har siden 2003 spredd seg til store deler av verden, og slike arrangementer arrangeres nå i om lag 1000 byer rundt om i verden. Faktisk har det også jevnlig blitt arrangert slike møter i Norge. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har i lang tid arrangert «Pecha Kucha Night» hver fjerde onsdag ved deres egen vitenskapspark, hvor forskere fra fjern og nær har kommet for å legge frem det de interesserer seg for.
Slike arrangementer er også mulig å finne ved Norsk design- og arkitektursenter i Oslo, samt at det arrangeres noen med jevne mellomrom fra Risør i sør til Tromsø i nord. Ved korte søk på nett bør det derfor ikke være krevende å finne et møte i nærmeste fremtid.
Hvorfor Pecha Kucha?
Pecha Kucha arrangementer er til for at hvem som helst skal kunne legge frem det de interesserer seg for, så lenge de brenner for noe. Ved å tvinges til å legge frem nettopp dette på så kort med tid, så er hovedperson nødt til å sile ut det som er interessant. På denne måten kan selv temaer som for mange virker uinteressant, kunne komprimeres til noe som kan fenge nærmest alle. Mange kunne gjerne ha snakket i flere timer om temaet de legger frem, men dette er sjelden fornuftig. Ved en slik kort Pecha Kucha-presentasjon vil heller lytteren kunne bestemme om de senere ønsker å lære mer om temaet. Ved å legge så mange begrensninger på foreleser, så fører dette også med seg et sterkt behov for mye planlegging, som igjen kan bidra til et mer ferdig produkt.